Nasza skóra lubi lekko kwaśne pH (pomiędzy 5 a 6), lubi, kiedy dostarczamy jej witamin i minerałów, pragnie ukojenia i oczyszczenia. Tonik do twarzy likwidujący zaczerwienienia, zwężający pory, nawilżający skórę i działający antybakteryjnie? Właśnie taki udało nam się stworzyć.
Zima i przedwiośnie to czas dość ubogi w surowce. Ale są wspaniałe pączki. Jednymi z naszych ulubionych są pączki topolowe. Bogate m.in. w żywice, salicylany i saponiny. Działają przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo. Kosmetyki z ekstraktami z pączków topoli będą doskonałe do cery trądzikowej i tłustej.
Do topolowych pączków dokładamy moc lata. Kwiaty czerwonej koniczyny, zasuszone w lipcu, wylądowały w sierpniowym occie jabłkowym. Powstał aromatyczny i bardzo smaczny macerat, który można wykorzystać do celów kulinarnych, ale można także go dodać do kosmetyków. No to siup do toniku!
Koniczynę ceni się w ziołolecznictwie za działanie estrogenne. To zbawienne działanie izoflawonów. Ekstrakty z koniczyny (stosowane wewnętrznie i zewnętrznie w formie naparów, maceratów octowych i wyciągów alkoholowych) będą leczyć np. trądzik androgenny, ale są też pomocne podczas problemów z obfitą menstruacją i w czasie przekwitania.
No i ocet jabłkowy – bogactwo witamin i minerałów, dzięki niemu też nasz tonik będzie miał prawidłowy, lekko kwaśny odczyn. Poza tym ocet będzie tu naturalnym konserwantem.
Jako dodatek proponujemy bogaty we flawonoidy, minerały, witaminy i antyoksydanty macerat glicerynowy na kwiatach jabłoni. Pachnący jak sam środek czerwca.
Tonik ciasteczkowy – jak go zrobić
Do moździerza wkładamy garść pączków topolowych (ok. 2 łyżek). Skrapiamy spirytusem i rozcieramy przez kilka minut. Odstawiamy na 15-20 min.
Do butelki 100 ml wlewamy ok. 30 ml octu jabłkowego (w naszym przypadku to macerat na kwiatach koniczyny).
Pączki zalewamy gorącą wodą, gotujemy 3 min i odstawiamy na mniej więcej 20 min.
Do butelki wlewamy odcedzony pączkowy napar. Dodajemy łyżeczkę glicerytu na kwiatach jabłoni. Zakręcamy butelkę, wstrząsamy. I już, można używać.
A teraz odkręć butelkę i powąchaj – mniam! Ciasteczka owsiane z jabłkami. Magia!