Szybki chlebek kukurydziany na kefirze

Jeżeli zajmujesz się domową fermentacją, czasem zdarza się, że stoisz przed problemem nadwyżek fermentowanych produktów. Szczególnie dotyczy to tych, które fermentują dość szybko. Kefir jest jednym z nich. Nie zawsze uda się wszystko wypić. Co zrobić z tym, który zostanie?

My proponujemy słoneczny, szybki i bardzo prosty chlebek kukurydziany. Dodałyśmy do niego kurkumę oraz kumin, przyprawy rozgrzewające. Do chlebka potrzebujesz zaledwie paru składników.

2 kubki mąki kukurydzianej

1 kubek kefiru

łyżka cukru

łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody

3 łyżki oliwy

jajko

po pół łyżeczki: soli, kurkumy, kuminu

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy i cukier.

2. Do mieszanki dodaj oliwę, jajko i kefir. Dokładnie wyrób.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto ułóż w foremce keksowej. Posmaruj wierzch oliwą i posyp kuminem. Piecz 20 min na środkowym poziomie piekarnika, aż ładnie się zrumieni, a drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

chleb_kefirowy2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *