Jałowiec znamy głównie jako przyprawę do mięs, gulaszy czy bigosu. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, dla jakich jego właściwości oprócz aromatu tak chętnie go dodawano?
Szyszkojagody jałowca wykazują silne działanie moczopędne, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, a zawarte w nim fitoncydy zapobiegają rozwojowi bakterii i drożdżaków. Działa też żółciopędnie, a więc wspomaga trawienie. Zewnętrznie natomiast olejek jałowcowy odkaża, miejscowo rozgrzewa i wykazuje działanie przeciwreumatyczne . Pomaga też przy nerwobólach.
Przy tych wszystkich zaletach trzeba pamiętać, że jałowiec działa dosyć silnie i nie podajemy go przy ciąży, laktacji, krwotokach macicznych, białkomoczu, problemach z nerkami i w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego.
My dzisiaj proponujemy kilka zastosowań tych granatowych aromatycznych kuleczek.
Uwaga! Pamiętajmy, żeby jałowiec rozdrabniać tuż przed użyciem ponieważ substancje czynne szybko wietrzeją i surowiec staje się mało wartościowy.
I. Maść jałowcowa
Maść jałowcowa. Rozgrzewająca,przeciwbólowa, przeciwreumatyczna, dobrze działająca przy nerwobólach. Dodatek kory wierzby i piołunu działa odkażająco i przeciwzapalnie. Olej z dziurawca działa gojąco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Składniki:
szklanka oleju kokosowego,1/2 szklanki oleju z kwiatów dziurawca, cztery łyżki wosku pszczelego, 1/2 szklanki szyszkojagód jałowca,1/2 szklanki kory wierzby białej (rozdrobnionej), 1/2 szklanki piołunu (rozdrobnionego)
Przygotowanie:
1. Olej kokosowy rozgrzewamy w kąpieli wodnej na bardzo małym ogniu, dodajemy rozdrobnioną korę i piołun. Rozdrabniamy jałowiec i od razu dodajemy do oleju. Mieszamy i podgrzewamy na bardzo ogniu i pod przykryciem, godzinę. Odcedzamy.
2. Dodajemy olej dziurawcowy i wosk. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Rozlewamy do pojemniczków. Czekamy do stężenia. Zakręcamy.
II. Wino jałowcowe
Wino jałowcowe działa moczopędnie, oczyszczająco na układ moczowy, antyseptycznie (również zewnętrznie) i wzmacniająco.
Aby je przygotować, należy użyć 1 części jałowca na 5 części wina. Jagody rozdrabniamy tuż przed zalaniem winem. Zalewamy gorącym alkoholem. Wytrawiamy 14 dni. Filtrujemy. Używamy jeden mały kieliszek dziennie. Nie zwiększamy dawek!
III. Rozgrzewająca i odkażająca kąpiel jałowcowa
Kiedy wracamy przemarznięci do domu, mamy problem z zimnymi stopami albo nadmiernym poceniem się i grzybicą, możemy zafundować sobie jałowcową kąpiel do stóp.
Składniki: Garść szyszkojagód jałowca, pół szklanki soli, garść suszonego piołunu, tymianku lub szałwii. Można też zrobić wersję korzenną i do jałowca dodać zamiast ziół mielony kardamon, cynamon i imbir (po łyżeczce)
Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, dodajemy świeżo rozdrobniony jałowiec i wybrane dodatki. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól. Mieszamy do rozpuszczenia. Gotową kapiel wlewamy do miski i czekamy, aż ostygnie na tyle, że damy radę zanurzyć w niej stopy. Czas trwania: 5-10 minut.