Metody przetwarzania ziół – od glicerytów po nalewki

Mapa niedostępna

Data i godzina
09.08.2018
18:00 - 20:30

Lokalizacja
Pracownia Cztery Razy Trzy

Kategorie


Lato wybuchło ziołami. Zachwycają purpurowe łany krwawnicy i nabrzmiałe słońcem kwiatostany wrotyczu. Zdumiewają rozmiarem liście łopianu i żywokostu, teraz też właśnie nastał czas zbiorów naszej ukochanej wiązówki błotnej i – zupełnie zaskakująco – jarzębiny.

Kiedy zbierać zioła? O jakiej porze dnia?
Jak je suszyć?
Z czego zrobić gliceryt i jak go wykorzystać?
Jak uprawiać zielarski zero waste?
Jak przechowywać zioła?
Jak się zabrać do robienia leczniczych nalewek?
Jak zrobić ziołomiód, a jak oksymel?
Jak nastawić macerat olejowy i octowy?

Tego wszystkiego i pewnie jeszcze paru innych ciekawych rzeczy dowiecie się podczas warsztatów już 29.08.

Warunkiem udziału w warsztacie jest zgłoszenie mailowe (meadladykm@gmail.com) i wpłata zadatku (w wysokości 50% wartości warsztatu).*
Zgłoszenie można wycofać do 72 godz. przed warsztatem – w innym przypadku zadatek przepada.
Jeśli wydarzenie nie odbędzie się z naszej winy, wpłatę bezzwłocznie przelewamy z powrotem na konto.

Cena: 145 zł/osoba*
Miejsce: Cztery Razy Trzy, Litewska 12
Czas: 9.08.18, godz. 18-20:30

*Przy wpłacie pełnej kwoty do 27 lipca 2018 roku obowiązuje cena 130 zł.

Kaja Nowakowska, Gosia Ruszkowska – botaniczka i etnografka, zielarki i znawczynie dzikiej kuchni i wszelkich metod fermentacji. Autorki książki Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin.