Akademia fermentacji

Mapa niedostępna

Data i godzina
15.03.2018 - 28.06.2018
18:00 - 19:30

Lokalizacja
Pracownia Cztery Razy Trzy

Kategorie


Serdecznie zapraszamy do naszej Akademii Fermentacji!
Akademia Fermentacji to 8 spotkań poświęconych fermentowaniu (każde trwa ok. 1,5 godz.) w co drugi czwartek, począwszy od 15 marca aż do 28 czerwca.
Na każdym spotkaniu zajmiemy się oddzielnym zagadnieniem dotyczącym tej zacnej sztuki.
Omówimy teorię, ale nie zabraknie też oczywiście sporej dawki praktyki!
Zachęcamy do udziału we wszystkich spotkaniach, które razem tworzą cały cykl, ale jest też możliwość uczestniczenia w wybranych, pojedynczych zajęciach.
Z każdych zajęć wyjdziecie ze swoim własnym fermentem:)

Koszt zajęć to 40 zł /spotkanie.
W przypadku wykupienia pakietu czterech spotkań odliczamy 10%
W przypadku wykupienia pakietu 8 spotkań: 14%

Uwaga!
LIczba miejsc na każdym spotkaniu ograniczona!
OBOWIĄZUJĄ ZAPISY MAILOWE na adres:
meadladykm@gmail.com
( Gwarancją miejsca na liście jest wpłata całej kwoty za wybrane spotkanie na wskazany numer konta)

Uwaga, wpłata jest BEZZWROTNA chyba że zajęcia nie odbędą się z naszej winy wtedy odpowiednią kwotę bezzwłocznie przelewamy z powrotem na Państwa konto.

Kalendarium:
15.03
1. Wstęp, rodzaje fermentacji, BHP fermentatora, błędy i problemy w domowej praktyce. Fermentacja mlekowa cz.1- kiszenie w solance. Sezonowe owoce i warzywa, niestandardowe kiszonki.

29.03
2. Kiszenie w soli. Cytrusy (cytryny, pomarańcze, mandarynki, limonki), klasyczne i niestandardowe przyprawy i dodatki.

12.04
3. Kefir, kefir wodny. Pierwsza i druga fermentacja. Serwatka jako produkt i starter.

26.04
4. Niskoprocentowa fermentacja alkoholowa: Kwasy. Kwas jałowcowy, piwo imbirowe, kwasy owocowe. Teoria i praktyka.

17.05
5. Kwas chlebowy. Kwas chlebowy jasny i ciemny. Wariacje. Teoria i praktyka.

31.05
6. Fermentacja octowa: domowy ocet, ocet jabłkowy, octy owocowe i warzywne, wariacje, wykorzystanie.

14.06
7. Kombucza. Pierwsza i druga fermentacja. Kombucha herbaciana, kawowa, ziołowa, jun na miodzie.

28.06
8. Fermentowanie ziaren. Fermentowana owsianka, fermentowane twarożki. Fermentacja nasion i orzechów.

Zapraszamy!