Drożdżowe chlebki na kefirze

Domowy, niepasteryzowany kefir zawiera oprócz bakterii mlekowych również drożdże. Dlatego fermentacja z udziałem ziaren kefirowych jest fermentacją mieszaną: drożdżowo -mlekową.
Ten fakt możemy wykorzystać w domowej piekarni i upiec chlebki na kefirze. W zależności od czasu, jakim dysponujemy, możemy wspomóc kefirowe szczepy drożdży tymi piekarniczymi albo zostawić ciasto na dłuższy czas (ok. 12 godz.) – wówczas nie dodajemy drożdży piekarniczych, tylko sam kefir. Chlebki kefirowe są wilgotne i mają kwaskowy, przyjemny smak.
Składniki:
1 kg mąki
1,5 szklanki kefiru
2 łyżeczki świeżych drożdży piekarniczych (opcjonalnie)
sól do smaku
2-3 łyżeczki rozmarynu lub czarnuszki.
Ewentualnie trochę ciepłej wody
kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kefir, oliwę, sól i przyprawy. Jeżeli używamy dodatkowo drożdży piekarniczych rozpuszczamy je w niewielkiej ilości wody i dodajemy.
2. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Zwykle zajmuje to kilka minut. Jeżeli całość jest za sucha, dodajemy trochę ciepłej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (godzina-dwie, jeżeli używaliśmy drożdży piekarniczych, 8-12 godz., jeżeli używamy samego kefiru), aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na cztery mniejsze porcje. Każdą porcję formujemy w niewielki chlebek i umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Bochenki smarujemy oliwą, możemy posypać solą, czarnuszką lub suszonymi płatkami kwiatów dla ozdoby.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) 20-30 min, aż chlebki delikatnie się zrumienią.
Uwaga! Jeżeli chcemy uzyskać bardziej rumiane chlebki, możemy je posmarować mlekiem, rozbełtanym jajkiem albo śmietaną.chleb kefirowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *