Jeżeli zajmujesz się domową fermentacją, czasem zdarza się, że stoisz przed problemem nadwyżek fermentowanych produktów. Szczególnie dotyczy to tych, które fermentują dość szybko. Kefir jest jednym z nich. Nie zawsze uda się wszystko wypić. Co zrobić z tym, który zostanie?
My proponujemy słoneczny, szybki i bardzo prosty chlebek kukurydziany. Dodałyśmy do niego kurkumę oraz kumin, przyprawy rozgrzewające. Do chlebka potrzebujesz zaledwie paru składników.
2 kubki mąki kukurydzianej
1 kubek kefiru
łyżka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody
3 łyżki oliwy
jajko
po pół łyżeczki: soli, kurkumy, kuminu
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy i cukier.
2. Do mieszanki dodaj oliwę, jajko i kefir. Dokładnie wyrób.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto ułóż w foremce keksowej. Posmaruj wierzch oliwą i posyp kuminem. Piecz 20 min na środkowym poziomie piekarnika, aż ładnie się zrumieni, a drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.