Szminki ślad – pomarańczowoczerwony

Zimą ma chronić usta przed wiatrem i mrozem. Musi być smaczna, powinna ładnie pachnieć. No i żeby nadawała ustom połysk i ładny, ciut choć czerwieńszy odcień. Jak zrobić koloryzującą szminkę ochronną?
Pomysły na wykorzystanie roślin barwierskich chodzą za mną już od dawna. Jak uzyskać kolor czerwony? A jak żółty? Czy można zafarbować tkaniny naturalnymi składnikami na soczystą zieleń? Temat mieli się w głowie. Tymczasem na topie są kosmetyki – te zimowe, ochronne. W przypadku ich produkcji również warto zwrócić uwagę na tradycyjne barwniki. Na pierwszy ogień idzie więc dziś starożytna szminka – korzeń alkanny barwierskiej.
Alkanna była od wieków stosowana nie tylko w kosmetyce i nie tylko jako ubarwiacz ust, ale też np. do odżywczego oleju nadającemu włosom czerwony kolor. W Indiach barwiono nią także potrawy. Używano jej też w wielu częściach świata do leczenia ran i owrzodzeń. Alkanna będzie więc nie tylko barwić, ale też leczyć spiechrznięte usta. To doskonały wybór w przypadku kosmetyku do ust.

Delikatnie barwiąca szminka ochronna

łyżka suszonego korzenia alkanny barwierskiej (możesz zmieszać ten surowiec np. z nasionami annato)
5 g nierafinowego oleju kokosowego
3 g rafinowanego masła shea
8 g oleju migdałowego albo oliwy
4 g wosku pszczelego
dwie krople wit. E
olejki: po 2 krople olejku miętowego, cedrowego i palmaroza
Szminka ochronna z alkanną barwierską

Zmiel łyżkę korzenia alkanny barwierskiej. Wrzuć do oleju migdałowego albo oliwy i ogrzewaj ok. 15 min w kąpieli wodnej. Zostaw na 24 godz. Odcedź przez podwójną gazę. Olej zabarwi się na pomarańczowoczerwony kolor.
Połącz olej migdałowy lub oliwę z pozostałymi tłuszczami, rozpuszczając je w kąpieli wodnej. Dodaj witaminę E i olejki eteryczne. Przelej do opakowań na szminki. Poczekaj, aż wszystko zastygnie.

A jak uzyskać z naturalnych surowców kolor malinowy? Jak stworzyć najpiękniejszy karminowy albo cyklamen? O tym już niedługo. Wciągamy się w naturalne barwniki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *