Kwiatowe spring rollsy

Spring rollsy lub inaczej sajgonki to jedne z moich ulubionych przekąsek. Cenię je za kulinarne pole do popisu, jakie daje kawałek niby zwykłego namoczonego papieru ryżowego. Przecież zawijać można wszystko! Najbardziej lubię je w wersji na zimno. Są wspaniałym śniadaniem do pracy lub pomysłem na piknik.

Opowieści głoszą że spring rollsy są tradycyjną potrawą podawaną na Hanshi Festival, który bywa też nazywany też festiwalem zimnego jedzenia. To czas przypadający na początku kwietnia i obejmujący święto Quingming, czyli chińskie święto zmarłych. Tradycja nakazuje, żeby nie używać wtedy ognia, nawet do gotowania, dlatego wszystkie potrawy są przygotowywane wcześniej lub robione w wersji na zimno. Chińczycy w tym czasie oddają jednocześnie cześć zmarłym oraz świętują nadejście wiosny.

Mimo że jesteśmy u schyłku lata, proponuję dziś kolorowe, kwiatowe spring rollsy z dodatkiem kiszonych warzyw i dzikich roślin jadalnych – właśnie teraz bowiem jest ich wyjątkowe bogactwo.

KWIATOWE SPRING ROLLSY

Składniki:

papier ryżowy, dojrzałe awokado, ogórek, wędzone tofu, kiszona papryka (lub inne kiszone warzywa), liście mniszka (lub inne jadalne liście), ulubione kiełki, jadalne kwiaty, np. bratki, płatki słonecznika, begonii, pelargonii, nasturcji, aksamitki.

Wszystkie warzywa pokrojone w równej długości paski.

Przygotowanie:

1. Płat papieru ryżowego ostrożnie namaczamy przez chwilę w wodzie i układamy na desce do krojenia lub dużym talerzu. Pośrodku układamy po kawałku awokado, ogórka, tofu, kilka liści, kiełki. Nieco powyżej jadalne kwiaty.

2. Dolną część papieru zawijamy do góry, następnie zawijamy jeden i drugi bok do środka. Chwytamy całość i zawijamy do góry, uważając, żeby zrobić to dość ściśle i nie podwinąć kwiatów. Gotową sajgonkę układamy z boku.

3. Jeżeli nie potraficie sobie wyobrazić jak się zabrać do zwijania sajgonek, polecam instrukcję np. na tej stronie

A do sajgonek możecie podać sos z siekaną dziką miętą:)

Sos z dziką miętą

Składniki:

Kilka drobno posiekanych listków dzikiej mięty, dwie łyżki octu (najlepiej domowego octu ryżowego), dwie łyżki sosu sojowego, łyżeczka cukru trzcinowego, kilka kropli oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Wszystko dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.

springrolls2

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *